GRADE 2 Math Challenge Reviewer 2019

0

The Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge (MMC) is an annual mathematics competition aimed at raising the competitiveness of elementary and high school students. In partnership with the Mathematics Teachers Association of the Philippines (MTAP) and the Department of Education (DepEd), it is the longest-running math competition in the country with more than half a million students participating in the nationwide elimination rounds yearly, attracting students from both private and public schools.

1.) Which symbol should be placed in the blank so that the following would be correct? 13 + 9 ___ 20

a.) =
b.) <
c.) >

2.) The number 9 is the sum of ( ).

a.) 11 and 1
b.) 1, 2 and 6
c.) 2, 3 and 5

3.) How many numbers are there that have only 3 tens?

a.) 9
b.) 10
c.) another answer

4.) Alex has 20 cards. Then he put every four cards together in a pile. How many piles of card has he?

a.) 4
b.) 5
c.) 10

5.) How many different digits can we replace # with, so that three-digit number 1#0 would be smaller than 130?

a.) 1
b.) 2
c.) 3


6.) What number should be replace 

Read more

O with, so that the following would be true? 

a.) 70
b.) 50
c.) 60

7.) It is 9:00 o’clock at the moment. What time is it going to be in 26 hours?

a.) 7:00 o’clock
b.) 11:00 o’clock
c.) 12:00 o’clock

8.) The figure shown is made up of 3 squares, each with a side of 2 cm. Two such figures have been used to make a rectangle. How many centimeters is its perimeter?




a.) 6
b.) 12
c.) 20

9.) Place the five numbers 21, 29, 28, 31 and 19 in the squares in such a way that the following would be true: 


What is the sum of the numbers in the shaded squares ?

a.) 40
b.) 38
c.) 50

10.) What number shall we get if we subtract the difference of the numbers 70 and 40 from the sum of the numbers 20 and 80?

a.) 70
b.) 130
c.) 210

11.) I started counting from 11 to 43: 11, 12, 13, …, 42, 43. The first number I counted is 11 and the last number I counted is 43. How many numbers did I count in total?

12.) Given two-digit numbers 10, 13,16, 17 and 20. How many remaining two-digit numbers smaller than 22?

13.) Which of the numbers 15, 18, 33 can be written down in such a way that  would be correct?

14.) If we add 219 and 313, what is the sum?

15.) What is the number equal to 30 ones + 2 tens – 4 tens?

16.) Which of the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 should we remove, so that the sum of the remaining eight numbers would be 41?

17.) Alex has 20 crayons and Mika has 4 crayons more than Alex. What is the total number of crayons Alex and Mika have?

18.) In 6 years, Alex will be twice his current age. How old is Alex now?

19.) The product of 8 whole numbers is 5. What is the sum of these numbers?

20.) The sum of three consecutive numbers is an eve number. How many of these numbers are odd?

21.) Sabrina added the numbers 1, 3, 5 and 9 correctly. Her cousin Diana added the numbers 2, 4, 7 and 10 correctly. By how much is Diana’s sum greater than Sabrina’s sum?

22.) Nick has 18 pencils. Peter has half as many as pencils as Nick. Carlo has 2 pencils more than Peter. By how many are Nick’s pencils more than Carlo’s?

23.) Mica has 7 dolls and Maria has 6 more than Mica’s. What is the total number of dolls that Mica and Maria have?

24.) The doctor prescribed 5 pills for Hannah and told her to take every 10 minutes. How many hour(s) would it take for Hannah to finish the pills?

25.) Find the missing number. 60 + 20 = ? – 20

26.) There is a group of children standing in circle. To the left of Alex, between Alex and John, there are 4 children. To the right of Alex, between Alex and John, there are 8 children What is the number of children in the circle?

27.) What is the sum of the one-digit numbers  if

\bigtriangleup > \Box

7 + 7 + 7 + 7 = 

\Box \times  \bigtriangleup



28.) How many two-digit numbers do NOT contain the digits 0 and 1?

29.) In a class, 14 students have blue bags, 16 students have eyeglasses, 5 students with eyeglasses have blue bags and 4 students have no eyeglasses nor blue bag. How many students are there in this class?

30.) How many three-digit numbers are there, each of which has exactly 11 tens, and when added to 90 results in a number smaller than 203?

28.) How many two-digit numbers do NOT contain the digits 0 and 1?

29.) In a class, 14 students have blue bags, 16 students have eyeglasses, 5 students with eyeglasses have blue bags and 4 students have no eyeglasses nor blue bag. How many students are there in this class?

30.) How many three-digit numbers are there, each of which has exactly 11 tens, and when added to 90 results in a number smaller than 203?

?

a.) 40
b.) 38
c.) 50

10.) What number shall we get if we subtract the difference of the numbers 70 and 40 from the sum of the numbers 20 and 80?

a.) 70
b.) 130
c.) 210

11.) I started counting from 11 to 43: 11, 12, 13, …, 42, 43. The first number I counted is 11 and the last number I counted is 43. How many numbers did I count in total?

12.) Given two-digit numbers 10, 13,16, 17 and 20. How many remaining two-digit numbers smaller than 22?

13.) Which of the numbers 15, 18, 33 can be written down in such a way that  would be correct?

14.) If we add 219 and 313, what is the sum?

15.) What is the number equal to 30 ones + 2 tens – 4 tens?

16.) Which of the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 should we remove, so that the sum of the remaining eight numbers would be 41?

17.) Alex has 20 crayons and Mika has 4 crayons more than Alex. What is the total number of crayons Alex and Mika have?

18.) In 6 years, Alex will be twice his current age. How old is Alex now?

19.) The product of 8 whole numbers is 5. What is the sum of these numbers?

20.) The sum of three consecutive numbers is an eve number. How many of these numbers are odd?

21.) Sabrina added the numbers 1, 3, 5 and 9 correctly. Her cousin Diana added the numbers 2, 4, 7 and 10 correctly. By how much is Diana’s sum greater than Sabrina’s sum?

22.) Nick has 18 pencils. Peter has half as many as pencils as Nick. Carlo has 2 pencils more than Peter. By how many are Nick’s pencils more than Carlo’s?

23.) Mica has 7 dolls and Maria has 6 more than Mica’s. What is the total number of dolls that Mica and Maria have?

24.) The doctor prescribed 5 pills for Hannah and told her to take every 10 minutes. How many hour(s) would it take for Hannah to finish the pills?

25.) Find the missing number. 60 + 20 = ? – 20

26.) There is a group of children standing in circle. To the left of Alex, between Alex and John, there are 4 children. To the right of Alex, between Alex and John, there are 8 children What is the number of children in the circle?

27.) What is the sum of the one-digit numbers  if 7 + 7 + 7 + 7 = 

28.) How many two-digit numbers do NOT contain the digits 0 and 1?

29.) In a class, 14 students have blue bags, 16 students have eyeglasses, 5 students with eyeglasses have blue bags and 4 students have no eyeglasses nor blue bag. How many students are there in this class?

30.) How many three-digit numbers are there, each of which has exactly 11 tens, and when added to 90 results in a number smaller than 203?

Answer key:

1.) c
2.) b
3.) b
4.) b
5.) c
6.) a
7.) b
8.) b
9.) c
10.) a
11.) 33
12.) 7
13.) 18 and 33
14.) 532
15.) 20
16.) 4
17.) 36
18.) 3
19.) 14
20.) 2
21.) 5
22.) 7
23.) 20
24.) 50
25.) 100
26.) 14
27.) 11
28.) 64
29.) 29
30.) 3

Leave A Reply

Your email address will not be published.